'Tweederde pensioenen onder water'

  • Doortje Briedé

    Tweederde van de Nederlandse pensioenfondsen moet een herstelplan indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) om uit de problemen te komen, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden. 

    Onder deze 160 pensioenfondsen zijn vier van de vijf grootste: ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT. In totaal zijn er ongeveer 250 pensioenfondsen in Nederland.

    Oorzaak van de slechte situatie bij de fondsen is de lage rente. Pensioenfondsen moeten hierdoor meer vermogen aanhouden om in de toekomst de pensioenen uit te kunnen betalen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Meeste pensioenfondsen staan er zeer slecht voor

    Tweederde van de Nederlandse pensioenfondsen staat er zo slecht voor dat ze (in veel gevallen voor de tweede keer) een herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het zou gaan om 160 van de ongeveer 250 pensioenfondsen.

    Dat bevestigen ingewijden uit de pensioenwereld tegenover de Volkskrant. Onder de fondsen wier financiële situatie zorgelijk is, bevinden zich vier van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland. De dekkingsgraad van het ambtenarenfonds ABP, het zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT bevond zich op 1 januari onder de minimumgrens die DNB stelt. Deze vier fondsen bevestigen op hun website dat ze voor 1 juli een nieuw herstelplan moeten indienen bij de toezichthouder. Het pensioenfonds voor de bouwnijverheid, BPF Bouw, hoeft geen herstelplan te maken.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Pensioenfondsen klimmen nog niet uit het dal

    Het lukt pensioenfondsen nog niet om uit het dal te klimmen. Door onrust op de financiële markten verdampten de vermogens van veel fondsen het afgelopen kwartaal met enkele procenten.

    Dat heeft nog geen grote gevolgen voor de financiële positie van de fondsen. De marktrente voor leningen blijft voorzichtig stijgen. De fondsen hoeven daarom minder geld in kas te hebben voor de pensioenen die ze in de toekomst moeten uitkeren.

    De rente steeg zelfs genoeg om de actuele dekkingsgraad, die weergeeft hoe gezond een pensioenfonds is, van de meeste fondsen fors te laten stijgen. Zo steeg die van het grootste pensioenfonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, van 96,4 naar 103,9 procent.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen

    De pensioenfondsen hoeven de pensioenen komend jaar niet te verlagen om hun financiële situatie te verbeteren. Dat zegt toezichthouder De Nederlandsche Bank. 

    Wel hadden 155 van de 350 pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad. Zij moesten een herstelplan inleveren bij de toezichthouder. 

    DNB keurde één herstelplan af. Dat pensioenfonds moet een nieuw plan schrijven. De andere 154 herstelplannen voldoen wel aan de eisen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman