Koopkracht van ouderen blijft dalen

  • Doortje Briedé

    Het was deze week een bijna ongewoon positief bericht over de economie: die trekt volgens het Centraal Planbureau harder aan dat verwacht: 2,4 procent in plaats van 2,1 procent. Er is alleen één groep die er niet van meeprofiteert: de ouderen. Waar werkenden er 2,4 procent op vooruit zullen gaan, gaan gepensioneerden er 1,1 procent op achteruit. Minister Asscher van sociale zaken heeft daarom laten weten iets aan de slechte positie van ouderen te willen doen.

    De achteruitgang is wrang, omdat ouderen er als gevolg van de malaise bij de pensioenfondsen er de laatste jaren al behoorlijk op achteruit waren gegaan. Uit onderzoek van de onderzoeksinstituten ITS en SEO kwam naar voren dat zij er om deze redenen in de periode 2009 tot 2013 gemiddeld 6,2 procent op achteruit gingen, tegenover 1,1 procent bij werkenden.

    Met name gepensioneerden met midden- en hogere inkomens hadden hiermee te maken, omdat de pensioenen al jaren hetzelfde zijn, terwijl de prijzen stijgen. Ouderen met slechts een AOW'tje hadden daar minder last van, omdat die wel jaarlijks geïndexeerd wordt, zoals dat heet. Verhoudingsgewijs werden deze ouderen wel harder geraakt door het afschaffen en versoberen van diverse compensatiemaatregelen, onder meer voor zorgkosten.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kabinet op zoek naar tegemoetkoming ouderen

    Het kabinet praat vandaag voor het eerst sinds de zomervakantie over de begroting van volgend jaar. Waarschijnlijk wordt geprobeerd om iets te doen aan de verdeling van de koopkracht. 

    Uit ramingen van het CPB bleek vorige week dat Nederlanders er volgend jaar gemiddeld op vooruitgaan, maar dat ouderen en werklozen niet profiteren.

    Premier Rutte zei voor aanvang van de vergadering dat hij streeft naar een evenwichtig koopkrachtbeeld, en dat hij er serieus naar zal kijken. Maar hij waarschuwt ook dat hij geen garanties kan geven. “De marges zijn smal.”

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ouderen niet in koopkracht achteruit

    Gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er volgend jaar niet in koopkracht op achteruit. Het Centraal Planbureau had eerder gezegd dat deze groepen in de min zouden komen. Die minnen zijn nu weggewerkt, melden bronnen in Den Haag. 

    Minister Asscher wilde na afloop van overleg over de begroting in de ministerraad het nieuws niet bevestigen en verwees naar Prinsjesdag. De afgelopen weken zei hij wel steeds dat de minnen moesten verdwijnen.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kabinet poetst ‘lelijke minnen’ ook weg voor ouderen

    Het kabinet slaat twee vliegen in één klap. Het wegpoetsen van de koopkrachtminnen zou de steun van de oudere kiezers kunnen heroveren. Daardoor lijkt steun van onder meer het CDA zo goed als zeker. Dat brengt een meerderheid in de Eerste Kamer dichterbij. Het kabinet kan Prinsjesdag met vertrouwen tegemoet zien.

    Zelden had dit kabinet zo'n makkie als bij de gisteren voltooide begrotingsbesprekingen. De bijeenkomsten duurden vaak maar een uurtje en het woord ‘eendracht’ zong door de coalitiegangen. 

    Toch moest er nog wel één harde noot voor Prinsjesdag worden gekraakt. De koopkrachtplaatjes van de minima en vooral ouderen gaven voor aanvang van de onderhandelingen een mistroostige aanblik. Terwijl de economie net weer begint te draaien en werkend Nederland zich mag verheugen op een beter gevulde portemonnee, zouden gepensioneerden en bijstandsgerechtigden volgend jaar worden getrakteerd op vette minnen.

    Dat kon zo niet, vond met name de PvdA. Het raakt de open zenuw van de solidariteit. Aan de andere kant van de tafel in de Trêveszaal - waar het kabinet vergadert - vond de VVD dat zo'n gebaar niet ten koste mocht gaan van de koopkracht van de werkenden. Dat is zo goed als gelukt.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ouderen en zorgbehoevenden teleurgesteld over koopkracht

    De koopkracht van ouderen blijft volgend jaar achter bij die van andere inwoners en daar zijn de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG teleurgesteld over. 

    “De vijf miljard aan lastenverlichting landt vrijwel niet bij ouderen. De koopkracht van veel AOW'ers blijft volgend jaar in de min”, zeggen ze. “De aangekondigde koopkrachtreparatie door het kabinet is dus niet geslaagd.”

    De ouderenorganisaties hebben het Nibud extra koopkrachtberekeningen laten maken voor ouderen. Daaruit blijkt dat ouderen met een hoog vermogen er fors op achteruit kunnen gaan, omdat ze meer belasting gaan betalen en hun recht op een zorg- of huurtoeslag kunnen verliezen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Prinsjesdag 2015: geen feestbegroting voor gepensioneerden

    De miljoenennota zal voor veel gepensioneerden en andere niet-werkenden geen feest-begroting blijken. Dat concludeert ANBO na eerste lezing. Hoewel het Kabinet enkele maatregelen neemt om gepensioneerden óók te laten profiteren van de economische opleving, gaan werkenden er veel meer op vooruit.

    Uit ANBO-onderzoek blijkt dat gepensioneerden er de laatste jaren zes keer harder op achteruit zijn gegaan dan werkenden. Dat is ook door het Centraal Planbureau (CPB )bevestigd. De Tweede Kamer heeft het Kabinet met deze cijfers gedwongen de koopkracht van gepensioneerden te repareren. Dat doen ze onder meer door de ouderenkorting – de belastingkorting voor mensen met een pensioen lager dan 35.000 euro – eenmalig met 145 euro te verhogen naar 1187 euro. Dat is een begin. Maar waar gemiddeld gepensioneerden er 0,2 procent op vooruit gaan, blijkt uit de cijfers dat grote groepen gepensioneerden met middeninkomens er nog steeds op achteruit gaan. Lagere inkomens met hoge zorglasten zijn buitengewoon kwetsbaar. De laatsten gaan er tot tien procent op achteruit! De kloof tussen werkenden en gepensioneerden is tijdens de crisis enorm opgelopen en dat wordt komend jaar nog erger, zeker voor de middeninkomens. Daar moet Den Haag op ingrijpen, zo zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO.

    “Extra aandacht voor mensen met een klein pensioen, die te maken krijgen met hoge zorgkosten, is hard nodig. Zij zitten in een zeer kwetsbare positie nu de Wtcg en de CER niet meer bestaan. Ook wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie – die alleen gepensioneerden en zelfstandigen betalen – omhoog, van 4,85 naar 5,5%. Dat kan oplopen tot een min van 230 euro per jaar. In één keer meer dan de verhoging van de ouderenkorting. Bovendienverliezen daar boven op een aantal ouderen in de laagste inkomenscategorieën ook nog eens de huur‐ of de zorgtoeslag omdat hun vermogen zonder de ouderentoeslag te hoog is. Dit heeft een dramatisch effect: we zien nu al dat mensen noodzakelijke zorg gaan mijden.”

    Lees verder op anbo.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Geen feest: koopkracht ouderen blijft toch weer achter

    De koopkracht van ouderen blijft voor het achtste jaar op rij achter bij die van andere Nederlanders. Dit blijkt uit de koopkrachtplaatjes voor 2016 die het Nibud heeft gemaakt in opdracht van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG.

    De kabinetscijfers vertellen bovendien niet het hele verhaal, omdat de oplopende zorgkosten bij de gemeenten buiten beeld blijven, zoals bijvoorbeeld de duurdere huishoudelijke hulp.

    De vijf miljard aan lastenverlichting landt vrijwel niet bij ouderen. De koopkracht van veel AOW-huishoudens blijft volgend jaar in de min, zo blijkt uit berekeningen van het Nibud. De aangekondigde koopkrachtreparatie door het kabinet is dus niet geslaagd. Het koopkrachtverlies kan oplopen tot negen procent.

    Lees verder op managersonline.nl

    Doortje Briedé-Bultman