Zus Holleeder: hij is een psychopaat

  • Doortje Briedé

    Het was Willem Holleeders oudste zus Astrid die als eerste besloot om met justitie samen te werken om Willem achter de tralies te krijgen. Zij overtuigde zus Sonja dat ze niets meer te verliezen hadden. 

    “Of we nou met justitie praten en door Willem worden vermoord of dat we om Willem worden vermoord: op enig moment zouden wij het slachtoffer worden van zijn misdaden”, zegt Astrid Holleeder (1965) in een interview in NRC Handelsblad.

    Het idee om naar justitie te stappen, kwam op in 2011, na de moord op Stanley Hillis, een criminele partner van Holleeder. Zus Sonja, die met Holleeders vermoorde jeugdvriend Cor van Hout was getrouwd, durfde nog niet. Dat veranderde in 2012, toen ze hoorde dat vijanden van Holleeder plannen hadden om de zussen te vermoorden, uit wraak voor een moord waarbij Holleeder betrokken zou zijn geweest.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zussen Holleeder namen heimelijk 15 gesprekken met hun broer op

    Zussen Astrid en Sonja van Willem Holleeder (57) hebben in totaal vijftien gesprekken met hun broer heimelijk opgenomen toen die hen nog vertrouwde. De eerste uitgewerkte gesprekken zijn inmiddels toegevoegd aan zijn dossier, de rest volgt.

    Dat bleek vanmorgen tijdens de derde inleidende zitting in de aanloop naar de meervoudige moordzaak tegen Holleeder - die verantwoordelijk wordt gehouden voor de liquidaties van Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Cor van Hout en diens metgezel Robert ter Haak, John Mieremet en Willem Endstra. 

    Officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher willen dat Holleeders zussen en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog in december in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol worden verhoord door de rechtbank. Zij zullen daar in de afgeschermde getuigencabine worden geplaatst, buiten het rechtstreekse zicht van Holleeder, die hen via een beeldscherm kan zien. Zo wil justitie oogcontact voorkomen.     

    Het Openbaar Ministerie wil de zussen en de ex al in december verhoren zodat zij eerst spreken voor de rechtbank die Holleeders zaak behandelt, voordat het gerechtshof ze kan verhoren in het al in hoger beroep lopende grote Amsterdamse liquidatieproces Passage tegen andere verdachten, onder wie Holleeders gewezen compagnon Dino Soerel.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zussen Holleeder en ex-vriendin moeten veelvuldig getuigen

    De Amsterdamse rechtbank zal zelf Willem Holleeders zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog als getuigen verhoren in de meervoudige liquidatiezaak tegen hem, onafhankelijk van het gerechtshof dat het hoger beroep behandelt in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

    De rechtbank verwerpt daarmee het verzoek van justitie geheel afzonderlijke verhoren te voorkomen omdat die te belastend zouden zijn voor de getuigen.

    In eerste instantie worden de zussen en ex bij de onderzoeksrechter verhoord, achter gesloten deuren, in ‘de bunker’ in Osdorp of in de extra beveiligde rechtszaal van de rechtbank op Schiphol.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zussen Holleeder vreesden na verklaring voor eigen veiligheid

    De zussen van Willem Holleeder hadden hun belastende verklaringen tegen de topcrimineel bijna ingetrokken omdat ze vreesden voor hun veiligheid.

    Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een proces-verbaal over de contacten tussen het Openbaar Ministerie en de twee zussen. 

    In januari en maart 2014 verzochten ze om hun verklaringen te laten vernietigen, maar daar kwamen ze uiteindelijk toch op terug. Op dat moment meldde ook Holleeders ex-vriendin Sandra Klepper zich als getuige.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zussen en ex Holleeder toch eerder gehoord in liquidatieproces

    Het gerechtshof zal zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog van Willem Holleeder tegen het uitdrukkelijke verzoek van het Openbaar Ministerie én van henzelf in, al op 30 november en 1 december verhoren in het hoger beroep van het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage.

    Justitie en de getuigen wilden dat de drie vrouwen eerst in het proces tegen Holleeder zouden worden verhoord (op 15 en 16 december bij de onderzoeksrechter), omdat zij vooral zijn gaan praten om hun broer en ex achter de tralies te krijgen.

    Het gerechtshof wil echter een eigen koers varen en voortvarend doorgaan met het hoger beroep in de zaak Passage, waarin ook vijf verdachten terecht staan die volgens justitie samen met Holleeder onderwereldmoorden hebben gearrangeerd.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman