'Clinton gaat presidentskandidatuur aankondigen'

  • Doortje Briedé

    Verschillende media melden dat Hillary Clinton dit weekend haar kandidatuur bekend zal maken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de berichten zal ze zaterdag of zondag via sociale media een videoboodschap de wereld insturen, gevolgd door enkele campagnebezoeken. 

    De krant New York Daily News meldde het nieuws als eerste op basis van anonieme bronnen, gevolgd door Business Insider. Bronnen melden aan het persbureau Reuters dat er inderdaad een mededeling aan zit te komen, maar willen niet bevestigen dat het om dit weekend gaat.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Obama: Hillary Clinton zou uitstekende president zijn

    Hillary Clinton zou volgens president Obama een uitstekende president van de Verenigde Staten zijn. Ze heeft een sterke boodschap, zei hij.

    Alom wordt verwacht dat de 67-jarige Clinton vandaag bekend zal maken dat ze zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Ze heeft een online-video aangekondigd.

    In 2008 was Clinton ook kandidaat, maar ze verloor de strijd om de Democratische nominatie aan Obama. Die won de verkiezingen en nam zijn voormalige rivale op in zijn regering, als minister van Buitenlandse Zaken.

    Lees verder en bekijk video's op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Obama: ‘Hillary Clinton zou uitstekende president zijn’

    De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich tijdens een persconferentie in Panama voor het eerst uitgelaten over de aanstaande kandidatuur van Hillary Clinton voor de presidentsverkiezingen van 2016. ‘Ik denk dat ze een uitstekende president zou zijn’, zo zei hij tijdens de Summit of the Americas.

    Volgens ingewijden is Clinton voornemens om later vandaag haar kandidatuur wereldkundig te gaan maken via een videoboodschap.

    Obama zei verder dat Clinton een sterke boodschap te vertellen heeft. Acht jaar geleden nam ze het nog tegen Obama op, in de strijd om de Democratische nominatie voor het presidentschap. De voormalige First Lady moest toen het onderspit delven, maar werd later wel benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hillary Clinton terug naar Het Witte Huis?

    Het was niet de vraag óf, maar eerder wannéér Hillary Clinton zich kandidaat zou stellen voor de  Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dat moment is vandaag, ze maakte het bekend met een video op YouTube. Maar kan ze de rol van torenhoge favoriet wel waarmaken? Immers zijn kritiek en controverse nooit ver weg als een Clinton aan verkiezingen meedoet. En is er wel een alternatief bij de Democraten?

    De voormalige presidentsvrouw heeft voorlopig weinig concurrentie binnen de Democratische partij. Nog geen enkele andere vooraanstaande Democraat heeft interesse getoond om Obama op te volgen. In 2008 was Clinton ook kandidaat, maar ze verloor toen de strijd om de Democratische nominatie aan Obama. Die won de verkiezingen en nam zijn voormalige rivale op in zijn regering, als minister van Buitenlandse Zaken.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hillary Clinton officieel presidentskandidaat

    Hillary Clinton is officieel presidentskandidaat voor de Democraten. Het nieuws is niet, zoals alom werd verwacht, bekendgemaakt via sociale media. Haar campagneleider John Podesta heeft een e-mail gestuurd aan haar donateurs en vrijwilligers. Volgende maand gaat de campagne officieel van start. 

    Kort na de e-mail zette het campagneteam van Clinton een video op YouTube. “Gewone Amerikanen hebben iemand nodig die voor hen opkomt”, zegt ze daarin. “Ik wil diegene zijn.” Ze zegt zich te willen inzetten voor meer economische zekerheid voor de middenklasse en voor de arme Amerikanen.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hillary Clinton, acht jaar later

    Doet Hillary Clinton mee aan de presidentsverkiezingen in 2016? Het was tot dit weekend bijna een retorische vraag. Vanaf het moment dat president Obama de verkiezingen in 2008 won, wilde iedereen van de nu 67-jarige Clinton weten of ze nog één keer een poging zou doen. 

    Vandaag kwam er eind aan de onzekerheid, voor zover die dus nog bestond. Met een video op haar website. Vorige keer deed ze de aankondiging ook op die manier. Sindsdien is er veel met haar gebeurd.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hillary Clinton stelt zich officieel kandidaat voor presidentschap

    Hillary Clinton stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016. ‘Gewone Amerikanen hebben een kampioen nodig en ik wil die voor hen zijn’, twitterde ze vanavond. Op de website www.hillaryclinton.com en in een filmpje presenteert de Amerikaanse politica zich nadrukkelijk als voorvechter van de ‘gewone’ Amerikaan.

    Vandaag ging er ook een mailtje rond bij Amerikaanse media afkomstig van Clintons campagneleider. Die kondigde aan dat de campagne volgende maand officieel van start gaat.

    Haar kandidatuur komt niet onverwachts: er wordt al jaren over gespeculeerd en de afgelopen dagen gonsde het van de geruchten over ‘een belangrijke boodschap van Clinton’.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Clinton naar Iowa, Republikeinen slijpen de messen

    Met de kandidaatstelling van Hillary Clinton voor de Democraten, is in de VS de verkiezingsstrijd losgebarsten. Clinton is de eerste kandidaat die namens de Democraten een gooi naar het presidentschap doet.

    In de aanloop naar de bekendmaking werd Clinton al zwaar bekritiseerd, onder meer vanwege het gebruik van haar privé e-mailaccount voor zowel haar werk als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) als voor privécorrespondentie. 

    Nu Clinton officieel voor het presidentschap gaat, is ze meteen het mikpunt van kritiek begonnen. Veel opmerkingen gaan over haar periode als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De anti-Hillary-campagne ligt al klaar

    Het slechtst bewaarde geheim in Washington… Hillary Clinton’s aankondiging dat ze gaat voor het Amerikaanse presidentschap is nou niet bepaald een verrassing… Haar Republikeinse tegenstanders hadden hun anti-Hillary campagneboodschap daarom ook allang klaar…

    Totaal geen verrassing, maar evengoed de opening van het nieuws op TV en radio.  Hillary Clinton’s openingsvideo Getting Started was gericht op de stagnerende middenklasse. Plaatjes en praatjes van alledaagse Amerikanen die een voorvechter nodig hebben voor hun toekomstdromen.  En Clinton die zo vertrouwenwekkend mogelijk belooft hun kampioen te zullen zijn.  Standaard politieke beloftetaal,  maar één stelletje met huwelijksplannen in haar video zal je nooit in een Republikeins verkiezingsspotje voor de presidentsstrijd van 2016 zien: 2 mannen…

    Hillary Clinton kan zich al zo vroeg differentieren van de tegenpartij omdat het er nog steeds niet op lijkt dat ze in de voorverkiezingen van haar eigen Democratische partij een serieuze tegenstander gaat krijgen.

    Lees verder op bnr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Wie zijn de vrouwen achter Hillary Clinton?

    Het zijn opvallend veel vrouwen die Hillary Clinton om zich heen verzamelt om de weg naar het Witte Huis te plaveien. Waar komen zij vandaan?

    Hillary Clinton kreeg tijdens de voorverkiezingen in 2008 kritiek op de omvang van haar team en de bombastische campagne waarmee ze destijds de (verloren) strijd aanging met Barack Obama.

    Dat Hillary en haar voor een groot deel nog steeds loyale team daaruit lessen hebben geleerd, blijkt uit de op het eerste gezicht bescheidener aanpak die ze nu voorstaat. Zo blijft de ‘Hillacopter’, de charter waarmee het team acht jaar geleden van staat naar staat vloog, nu achterwege. En dat de nieuwe leden van het Team Hillary druppelsgewijs bekend worden gemaakt, duidt volgens analisten ook op een bewust bescheidener strategie.

    Toch tekent zich nu al een grote overeenkomst met haar vorige verkiezingsrace af: er bevinden zich opvallend veel vrouwen in de binnenste rokken van de ui van loyalisten die Hillary's weg naar het Witte Huis moeten plaveien.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman