Hanneke van Veen: "In tijden van crisis wordt op allerlei manieren gezocht naar mogelijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Een daarvan is: ander geld dat naast de gewone munteenheid van een land circuleert in lokale en regionale geldsystemen. Zoiets kan de economie een positieve impuls geven. Waar je normaal gesproken geen geld voor (over) hebt, blijkt ineens toch mogelijk.
Aanvulling op je inkomen
Lokaal of regionaal geld is bedoeld als een noodzakelijke of prettige aanvulling op je inkomen of uitkering. Je komt er op een andere manier aan dan je gewend bent, en je geeft ook op een andere manier uit. Het is niet altijd en overal te gebruiken, maar alleen in een bepaald gebied en in een beperkte kring van deelnemers.
Allerlei vormen van dit ‘alternatieve’ geld bestaan al tientallen jaren, maar de belangstelling ervoor is de laatste tijd enorm toegenomen. Vooral in landen die getroffen zijn door de economische crisis, zoals Spanje en Griekenland, komen initiatieven van bewoners en lokale middenstand van de grond. Ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland grijpt men naar deze legale mogelijkheid om het inkomen aan te vullen. Het ‘geld’ bestaat uit zelfontworpen waardebonnen, munten, papiergeld of uitsluitend uit virtueel (of giraal) geld."