Tot zijn genoegen merkt hoogleraar Joop Schippers dat er ‘een gevoel van urgentie’ ontstaat; er moét iets gebeuren voor oudere werknemers. De grote vraag is: wat dan? 55-plussers én hun werkgevers zijn het meest gebaat bij een op maat gesneden combinatie van betaald werk en deeltijdpensioen, denkt de Utrechtse arbeidsmarktprofessor.
Past dat niet wat slecht bij de tijdgeest? De boodschap is toch dat iedereen door moet tot zijn 67ste? “Politici zijn een beetje wereldvreemd als ze nu roepen dat iedereen langer door kan werken. Het UWV kwam onlangs nog met cijfers: 70 procent van de werkloze 55-plussers lukt het niet om binnen een jaar een nieuwe baan te vinden. En met de nieuwe WW-plannen betekent werkloos zijn armoede. Na een jaar kom je op bijstandsniveau en vlieg je het zwarte gat in: een inkomensval van 30, 40, 60 procent!”
“Veel te lang is het idee geweest dat de vraag naar werknemers over twee of drie jaar wel weer aantrekt. Dat is niet zo. Onlangs was ik op een congres van het ministerie van economische zaken om te bespreken hoe de economie eruit ziet als er vijf tot tien jaar geen groei is. Dan komen er amper banen bij. En zelfs al trekt de economie aan, dan laten nieuwe banen op zich wachten. Werkgevers zingen het eerst nog even uit met de mensen die ze hebben. Dan zitten we al gauw in 2018 of 2019.”