'Demotie is schadelijk voor bedrijven, want je toont je onbetrouwbaar'

  • Doortje Briedé

    Van eerdere plannen om oudere werknemers loonsverlaging te laten accepteren, kwam niets terecht. Dat zal nu niet anders zijn, stellen hoogleraren Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink. ‘Ook voor de werkgever levert het per saldo niet veel op.’

    Het voordeel van ouder worden is dat je je oordeel kan baseren op ervaringen uit het verleden. Dat verrijkt en relativeert. Neem demotie van oudere werknemers. ICT-dienstverlener Capgemini heeft een discussie losgemaakt over demotie. Oudere werknemers zouden een stapje terug moeten doen en loonsverlaging accepteren. Waar hebben we dat eerder gehoord?

    In de jaren negentig werd ook gezegd dat oudere werknemers te duur zijn en meer verdienen dan ze presteren. Hans Hoogervorst, staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet Kok II, hield eind jaren negentig een vurig pleidooi voor demotie van oudere werknemers. Om werkloosheid onder oudere werknemers te voorkomen, zouden oudere werknemers ‘vrijwillig’ een stapje terug doen en een loonsverlaging moeten accepteren.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    Het loonoffer dat Capgemini van oudere werknemers wil vragen, kan oplopen tot 30 procent. Dat schrijven de ochtendkranten. Het IT-bedrijf zei eerder nog dat oudere werknemers maximaal 10 procent moesten inleveren. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

    Uit gesprekken die het automatiseringsbedrijf heeft gevoerd met personeelsleden blijkt echter dat slechts aan enkelen een offer is gevraagd van 10 procent, van de meeste werknemers blijkt 20 tot 30 procent te zijn gevraagd, zegt vakbond De Unie. De bonden zijn woedend over de eerder aangekondigde loonkorting. Vanavond houden de vakbonden een bijeenkomst met zeker 140 werknemers over de voorgenomen loonsvermindering.

    Lees verder