Staatssecretaris Klijnsma: “Gemeenten moeten expertise UWV gebruiken”

  • Doortje Briedé

    Jetta Klijnsma vindt dat gemeenten de expertise van UWV moeten gebruiken bij het uitvoeren van indicaties voor de nieuwe Participatiewet: “Dit zal onderdeel worden van het implementatietraject.” De staatssecretaris zegt dit in een interview met UWVMagazine dat volgende week dinsdag verschijnt.

    Volgens de staatssecretaris doet UWV “knap werk” in deze tijden, ondanks dat het werkpakket kleiner wordt. Als gevolg van de invoering van de Participatiewet – de opvolger van de Wet Werken naar Vermogen- zullen taken van UWV overgaan naar gemeenten. Het is de bedoeling dat de Participatiewet op 1 januari 2014 van kracht wordt. Gemeenten krijgen van het kabinet zes jaar de tijd om de nieuwe aanpak in stapjes in te voeren. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat werkgevers geprikkeld worden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    Het verplichte quotum voor bedrijven van de baan, zo blijkt steeds sterker uit berichten vanuit Den Haag. Hét paradepaardje van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is in het poldermodel ingeruild voor een langere Ww-duur. Partijen in het land reageren afwachtend en zijn benieuwd wat ervoor in de plaats komt. ‘Hoe stevig is stevig?’

    Klijnsma heeft zich vanaf haar aanstelling hard gemaakt voor een verplicht quotum. Werkgevers met meer dan 25 mensen in dienst moeten verplicht 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Klijnsma wilde deze stok achter de deur omdat er tot nu toe, alle goede bedoelingen ten spijt, nog te weinig arbeidsgehandicapten een baan hebben gevonden in het reguliere bedrijfsleven. Maar toch is het verplichte element nu weer van de baan. Met werkgevers zouden vrijwillige afspraken gemaakt moeten worden.

    Lees verder