Geen korting AOW holocaustoverlevende

  • Doortje Briedé

    Een Joods-Nederlandse holocaustoverlevende, die in door Israël bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever woont, wordt toch niet gekort op haar AOW. De korting op haar uitkering is teruggedraaid. Het kabinet „betreurt de gang van zaken”, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in antwoord op Kamervragen van de SGP, de ChristenUnie en de PVV.

    De vrouw was door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gekort op haar AOW omdat Nederland wel met Israël een verdrag heeft over het daar ontvangen van AOW, maar dat verdrag geldt niet voor door Israël bezet gebied, waar de vrouw was gaan wonen. Op basis van het internationaal recht heeft Israël als bezettende mogendheid geen soevereiniteit over de gebieden die het bezet.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Lagere AOW voor Nederlanders in door Israël bezet gebied

    Vanaf 1 januari 2016 krijgen Nederlanders die in door Israël bezet gebied een AOW-uitkering ontvangen, een lagere uitkering dan Nederlanders die in Israël zelf wonen. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma bekend gemaakt in reactie op diverse Kamervragen over een Joodse dame met de Nederlandse nationaliteit, bovendien overlevende van de Holocaust, die werd gekort op haar pensioen omdat zij is gaan wonen op de West Bank.

    De staatssecretaris legt in de brief uit dat de AOW naar alle landen in de wereld wordt geëxporteerd ter hoogte van de zogenoemde gehuwdennorm (50% van het wettelijk minimum loon). Voor landen waarmee een verdrag is gesloten, kan de AOW voor alleenstaanden 70% van het wettelijk minimum loon bedragen. Klijnsma: “Op basis van internationaal recht heeft Israël als bezettende mogendheid geen soevereiniteit over de gebieden die het bezet. Daarom heeft Israël geen bevoegdheid tot het aangaan van verdragsverplichtingen voor het bezette gebied. Israël kan dus voor Nederlandse staatsburgers die in de bezette gebieden wonen geen verdragsverplichtingen aangaan.”

    Daarom krijgen AOW-gerechtigden in bezette gebieden slechts 50% van het wettelijk minimumloon. Volgens Klijnsma betreurt het kabinet de gang van zaken. Voor de betrokken Joodse is de situatie nu aangepast. Zij ontvangt nu toch een uitkering van 70% en is daarover geïnformeerd.

    Lees verder op amweb.nl

    Doortje Briedé-Bultman