Help, de werkzoekende vergrijst!
Wat betekenen die cijfers die er weer aankomen voor babyboomers?
Hekel aan cijfertjes? Dan moet je dit misschien juist lezen, want we naderen het cijfer-hoogseizoen: Prinsjesdag. Er komen allerlei statistieken aan over wie werkt, wie werk zoekt, en wie werkloos is (wat niet hetzelfde is!). Dat zou interessant moeten zijn voor boomers die steeds langer doorwerken, of die dat willen of moeten doen. Maar voor wie geen cijferhoofd is, zijn die emmers cijfers die over je heengegooid worden eerder verwarrend dan verhelderend.
Vorige week berichtte het CBS over de leeftijden van werkzoekenden die ingeschreven staan bij het UWV. Iemand bij CBS had een leuk toeval opgemerkt: de cijferts over jonge versus oudere werkzoekenden zijn nu precies hetzelfde als 25 jaar geleden! Alleen is de verhouding precies omgekeerd! Zo leuk.
Voor babyboomers lijkt het minder leuk, al gun je jongeren een goede start in het leven. In 1990 stonden er relatief weinig 55- tot 65-jarigen ingeschreven bij het UWV (850.000) en relatief veel 15- tot 25-jarigen (880.000). Nu is het dus precies andersom.
Maar wat betekent dat eigenlijk? Is het bijvoorbeeld nu moeilijker dan vroeger om werk te vinden als je tussen de 55 en de 65 bent? En makkelijker als je tussen de 15 en 25 bent? Zo lijkt het, maar vergeet niet, we zitten in de aanloop naar Prinsjesdag. En om een beroemd citaat een beetje om te bouwen: om echt goed te liegen heb je statistieken nodig.
Lees verder op boemblog.nl
Doortje Briedé-Bultman