'Werkloosheid zestigers loopt stevig op'

  • Doortje Briedé

    Terwijl de pensioenleeftijd oploopt, neemt de werkloosheid onder ouderen steeds grotere vormen aan. Inmiddels zijn meer dan 50.000 van de zestigers tevergeefs op zoek naar werk. Nooit eerder was de werkloosheid in deze groep zo hoog, meldde het economisch bureau van ING woensdag.

    In 2010 was in de leeftijd 60 tot 65 jaar nog 4 procent werkloos. In het eerste kwartaal dit jaar was dit opgelopen naar bijna 10 procent, constateren de economen van de bank. Het totaal aantal 60- tot 65-jarigen daalde licht tussen 2009 en 2015, maar het aantal dat actief is op de arbeidsmarkt is in dezelfde periode met zo’n 180.000 gegroeid.

    Lees verder op vara.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Dringen voor 45-plusser op arbeidsmarkt

    Ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt blijft het aantal langdurige werklozen hoog. Uit de kwartaalcijfers van het CBS blijkt dat #er 270 duizend mensen langer dan een jaar zonder werk zitten.

    Het aantal langdurige werklozen nam dit jaar met 21 duizend toe.

    “Vooral mensen van 45 jaar en ouder zijn oververtegenwoordigd onder de langdurig werklozen”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. “In deze groep zit meer dan 60 procent meer dan een jaar zonder werk.”

    Lees verder op bnr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Help, de werkzoekende vergrijst!

    Wat betekenen die cijfers die er weer aankomen voor babyboomers?

    Hekel aan cijfertjes? Dan moet je dit misschien juist lezen, want we naderen het cijfer-hoogseizoen: Prinsjesdag. Er komen allerlei statistieken aan over wie werkt, wie werk zoekt, en wie werkloos is (wat niet hetzelfde is!). Dat zou interessant moeten zijn voor boomers die steeds langer doorwerken, of die dat willen of moeten doen. Maar voor wie geen cijferhoofd is, zijn die emmers cijfers die over je heengegooid worden eerder verwarrend dan verhelderend.

    Vorige week berichtte het CBS over de leeftijden van werkzoekenden die ingeschreven staan bij het UWV. Iemand bij CBS had een leuk toeval opgemerkt: de cijferts over jonge versus oudere werkzoekenden zijn nu precies hetzelfde als 25 jaar geleden! Alleen is de verhouding precies omgekeerd! Zo leuk.

    Voor babyboomers lijkt het minder leuk, al gun je jongeren een goede start in het leven. In 1990 stonden er relatief weinig 55- tot 65-jarigen ingeschreven bij het UWV (850.000) en relatief veel 15- tot 25-jarigen (880.000). Nu is het dus precies andersom.

    Maar wat betekent dat eigenlijk? Is het bijvoorbeeld nu moeilijker dan vroeger om werk te vinden als je tussen de 55 en de 65 bent? En makkelijker als je tussen de 15 en 25 bent? Zo lijkt het, maar vergeet niet, we zitten in de aanloop naar Prinsjesdag. En om een beroemd citaat een beetje om te bouwen: om echt goed te liegen heb je statistieken nodig.

    Lees verder op boemblog.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    ANBO is niet verbaasd over werkloosheid 60+

    ANBO is niet verbaasd dat de werkloosheid onder zestigplussers oploopt. “Niet alleen zestigers, ook veertigers en vijftigers komen moeilijk aan een baan. Deze ontwikkeling is jaren aan de gang”, laat directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO in een reactie weten op het onderzoek van ING.

    “Oudere werknemers kampen met een imagoprobleem. Werkgevers vinden ze duur en werkgevers denken ook dat ze vaker ziek zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is. Oudere werknemers zijn krachtig, vitaal en loyaal. Door hun kennis en ervaring zijn ze van toegevoegde waarde voor een bedrijf”, zegt Den Haan. De belangenbehartiger vindt dat het echte probleem niet ligt in de nieuwe wet, maar bij werkgevers. “Zij bepalen wie de baan krijgt. Pas als de vooroordelen bij werkgevers worden weggenomen is er weer ruimte voor deze groep werknemers.”

    Lees verder op anbo.nl

    Doortje Briedé-Bultman