Bondskanselier Merkel heeft tijdens haar bezoek aan Heidenau gezegd dat ze het geweld van afgelopen weekend beschamend vindt. “Er is geen tolerantie voor mensen die niet helpen als mensen juridische en humanitaire hulp nodig hebben.”
Merkel werd bij aankomst in de Oost-Duitse stad uitgejouwd door een groep van zo'n vijftig mensen. Er werd “volksverrader” geroepen en omstanders verweten haar meer geld over te hebben voor vluchtelingen dan voor het Duitse volk.
De bondskanselier bezocht Heidenau vanwege de demonstraties en rellen die daar dit weekend waren. In de Oost-Duitse stad is een groep vluchtelingen ondergebracht in een leegstaande doe-het-zelfwinkel.
Merkel waarschuwt: Schengen-verdrag staat op het spel
Bondskanselier Merkel heeft op haar jaarlijkse persconferentie in Berlijn gewaarschuwd dat ook andere landen meer vluchtelingen moeten opnemen. Als dat niet gebeurt, ziet Duitsland zich genoodzaakt om het Schengen-verdrag, over het vrije verkeer van personen binnen de EU, ter discussie te stellen, waarschuwde ze.
Duitsland vangt momenteel 40 procent van alle vluchtelingen op. “Als het niet lukt om een eerlijke verdeling te maken, moeten we over de toekomst van Schengen praten.”
Merkel zei ook dat in Duitsland nu flexibiliteit nodig is om de vluchtelingenstroom aan te pakken. “Duitse gründlichkeit is super, maar nu is flexibiliteit nodig!”
Denktank: Merkel ‘topfavoriet’ voor Nobelprijs voor de Vrede
De manier waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel de migrantencrisis heeft aangepakt, maakt haar de grootste kanshebber op de Nobelprijs voor de Vrede.
Althans, dat vindt Kristian Berg Harpviken, de directeur van het Peace Research Institute Oslo (PRIO). ‘Op kritieke momenten heeft ze laten zien over de kwaliteiten van een morele leider te beschikken’, zegt Berg Harpviken.
Merkel werd in eerste instantie genomineerd voor haar optreden rondom de crisis in Oekraïne, maar de directeur vindt vooral haar reactie op de migratiecrisis bewonderenswaardig. ‘Waar anderen de verantwoordelijkheid ontweken, ging Merkel moeilijke discussies niet uit de weg en zocht ze consequent naar een menselijke aanpak.’
Angela Merkel in de race voor Nobelprijs voor de Vrede
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt genoemd als mogelijke winnaar van de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Merkel is in de running dankzij haar ‘morele leiderschap in het vluchtelingendebat’.
Volgens de Duitse krant Bild maakt Merkel ‘een goede kans’ om de prestigieuze prijs binnen te halen dit jaar. Ze zou dit te danken hebben aan haar rol in de oorlog in Oost-Oekraïne en de migratiecrisis.
Eerder prees de directeur van het Noorse Nobelcomité, Kristian Berg Harpviken, Merkel al vanwege haar optreden in de migratiecrisis. ‘Angela Merkel is degene die echt het morele leiderschap nam en die het debat over vluchtelingenzaken in Europa heeft omgedraaid,’ vindt de Nobeprijs-directeur.
Dochter Albert Speer: massale opvang hier niet toevallig
In Duitsland is veel kritiek op de vluchtelingenpolitiek, maar veel Duitsers blijven de vluchtelingen toch met open armen ontvangen. Honderden mensen vangen ze zelfs op in hun eigen huis. Zo ook de dochter van Albert Speer, de architect en minister van bewapening van Hitler. Correspondent Jeroen Wollaars bezocht haar in haar Berlijnse villa, waar ze hem vertelt over de Duitse Willkommenskultur.
Hilde Schramm, geboren als Hilde Speer, is 79 jaar. Haar man leeft niet meer. Ze zit aan de eettafel. In dezelfde ruimte staan ook haar bed, kasten vol boeken en een werktafel. Veel meer heeft ze niet nodig, maar alleen is ze niet. Sinds een paar maanden heeft ze drie Syrische vluchtelingen in huis: een dokter, een tandarts en zijn zusje. Zij is niet de enige. Honderden Duitsers doen het: vluchtelingen opvangen in hun eigen huis.
Ze kon de vluchtelingen niet zelf kiezen. “Maar ik heb aangegeven dat ik mensen uit een stad wil. Ik kan iemand van het platteland niet gaan uitleggen hoe een stad functioneert. Deze mensen komen uit Homs en Damascus.”
En het gaat makkelijk, zegt ze. Makkelijker dan ze had gedacht. “Het zijn aardige jonge mensen. We koken vaak samen. Of ze koken voor mij, als ze weten dat ik er geen tijd voor heb.” Ze hebben ook gesprekken over de islam. “Het zijn gematigde moslims, maar ze zijn natuurlijk wel religieus. De gesprekken hebben mijn blik verruimd.”
Duitsland zou dit jaar 800.000 vluchtelingen opvangen, sommige media spreken zelfs van anderhalf miljoen, maar bondskanselier Angela Merkel gaat haar beleid terzake niet wijzigen. Dat zei ze woensdagavond in een zeldzaam televisie-interview op ARD. Nochtans groeit de kritiek: bij de bevolking, maar ook bij zusterpartij CSU en coalitiepartner SPD.
“We kunnen het aan (Wir schaffen das, red.). Ik ben daar volledig van overtuigd”, herhaalde Merkel. Volgens haar beschikt Duitsland over de beste papieren op de crisis de baas te kunnen. “Je kan erg, erg veel bereiken als de wil er is”, klonk het, waarbij de bondskanselier beklemtoonde dat ze “optimistisch” is en “overtuigd” dat het probleem kan opgelost worden.
Merkel: meer Europese samenwerking in vluchtelingencrisis
Bondskanselier Merkel heeft zich in de Bondsdag beklaagd over landen die nog geen extra personeel hebben toegezegd aan Frontex, om de buitengrenzen van Europa beter te bewaken. Ze noemde het onbestaanbaar dat mensensmokkelaars het voor het zeggen hebben in de wateren tussen Turkije en de Griekse eilanden.
Merkel zei dat de zogenoemde ‘hotspots’ in landen als Italië en Griekenland eind volgende maand open moeten gaan. Daar moeten asielzoekers worden geregistreerd en verdeeld over de Europese lidstaten.
Ze benadrukte in haar toespraak opnieuw dat er geen grotere Europese uitdaging is dan de vluchtelingencrisis en herhaalde dat Europese samenwerking vereist is. Ook zei ze dat een simpele oplossing niet bestaat. “Er is niet één schakelaartje dat je kan overhalen waarmee het is opgelost.”
Merkel verdedigt in de Bondsdag haar asielpolitiek en nieuwe maatregelen die Duitsland invoert om de toestroom van vluchtelingen “beter en efficiënter” op te vangen. Dat doet ze voorafgaand aan de top in Brussel, later vanmiddag. Haar toespraak lijkt op de speech die ze eerder in het Europees Parlement hield.