Waarom maken mensen selfies? Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman (61) moet ernaar gissen, want zelf maakte ze nog nooit zo'n zelfportret. Ze spreekt er vandaag over tijdens de Rutgerslezing, met als thema: Ik-zucht holt intieme relaties uit.

Woertman observeerde wel de studenten in de gangen van de Utrechtse universiteit. Ze zag hoe die zichzelf massaal fotograferen op de wc, voor de deur van de collegezaal of met hun nieuwe zonnebril. Kijk eens, dit ben ik.   

Voor Woertman is dit een verbazingwekkend fenomeen dat op haar narcistisch overkomt: de selfie-maker fotografeert zichzelf tegen een achtergrond, hij is de hoofdpersoon, de ander hooguit het decor. Fungeert de afbeelding misschien ook als extern geheugen: ik was er écht? Ik sta op de foto, dus ik besta?   

Volgens Woertman heeft deze ik-zucht verstrekkende gevolgen: ze holt uiteindelijk onze intieme relaties uit. Vanmiddag houdt zij de Johannes Rutgerslezing, getiteld ‘Seks in het selfie-tijdperk’. Het is een vurig pleidooi tegen ‘het bombardement van lege beelden’, tegen de selfies, de facebook-foto's en de pornografie op internet, want die helpen de betekenisvolle seks om zeep. Dat is: de ontmoeting tussen twee mensen die zichzelf ook figuurlijk bloot durven te geven en met echte aandacht bij de ander zijn.

Lees verder op trouw.nl

© censuur

Doortje Briedé-Bultman