Theo d'Or voor Marieke Heebink

  • Doortje Briedé

    Acteurs Ramsey Nasr en Marieke Heebink hebben in Amsterdam de prestigieuze Louis d´Or en Theo d´Or toneelprijzen gewonnen.

    Nasr kreeg de prijs voor zijn hoofdrol in The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam. De jury loofde Nasr, tot januari 2013 de Dichter des Vaderlands, voor zijn intelligente en veelzijdige spel. 

    Heebink werd gelauwerd voor haar vertolking van Medea, eveneens een productie van Toneelgroep Amsterdam. In het juryrapport wordt Heebinks emotionele kracht geroemd.

    De Arlecchino voor de beste mannelijke bijrol ging naar Vincent van der Valk voor zijn rol in Angels in America. Antoinette Jelgersma kreeg de vrouwelijke tegenhanger, de Colombina, uitgereikt voor haar spel in Genesis.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Marieke Heebink en Ramsey Nasr winnen Theo d'Or en Louis d'Or

    Marieke Heebink is voor de tweede keer onderscheiden met de Theo d'Or, de toneelprijs voor beste Nederlandse actrice. Zij glorieerde in Medea, een stuk van Toneelgroep Amsterdam. Ramsey Nasr is dit jaar de winnaar van de Louis d'Or, de jaarlijkse toneelprijs voor beste Nederlandse acteur.

    Hij krijgt de prijs voor zijn rol in The Fountainhead, dat ook door Toneelgroep Amsterdam op de planken is gebracht. 

    De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de winnaars vanavond bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg in Amsterdam. 

    In een moderne uitvoering van Medea speelt Heebink de succesvolle arts Anna. Volgens de jury bewijst ze zich daarmee opnieuw als ‘leergierig, uiterst toegewijd en precies actrice. Groots is haar emotionele kracht. Groots is de intimiteit die ze weet op te roepen. Groots is haar naturel.’ De actrice won de Theo d'Or eerder in 1999.

    Lees verder op parool.nl

    Ramsey Nasr met de Louis d'Or voor de beste mannelijke hoofdrol en Marieke Heebink met de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. © ANP

    Doortje Briedé-Bultman