Bestuurders plunderen kas ANBO

  • Doortje Briedé

    Lokale bestuurders van de ouderenbond ANBO hebben de afgelopen twee jaar zeker 200.000 euro aan ledengeld verduisterd. Dat zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. “Het liep de spuigaten uit.” De ANBO heeft nu alle rekeningen van lokale afdelingen geblokkeerd. 

    De top van de ouderenbond heeft sinds 2014 een aantal keren aangifte gedaan bij de politie. “Die twee ton is wat we in ieder geval weten. Er zijn helaas vrijwilligers die het niet goed met ons voor hebben gehad.”

    Het blokkeren van de rekeningen gebeurde in het diepste geheim, uit vrees dat anders op het laatste moment nog veel geld zou verdwijnen. “Het kon helaas niet anders nadat was uitgelekt dat we de organisatie willen veranderen en met bankpasjes willen gaan werken.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Waarom woede Anbo-leden een pijnlijke zaak blootlegt

    Er lijkt wel brand uitgebroken bij ouderenbond Anbo, nadat directeur-bestuurder Liane den Haan onlangs de bankrekeningen van alle lokale afdelingen blokkeerde. Sinds de achterban niet meer bij zijn geld kan, regent het opzeggingen en wordt Den Haan als een soort Poetin afgeschilderd. Maar volgens haar is de operatie jaren terug al in gang gezet en legt alle woede een pijnlijke zaak bloot.

    Hoezo? “Het traject om 3,4 miljoen aan lokale tegoeden op één centrale rekening te zetten, is al in 2008 in gang gezet, na een rapport van Berenschot. Omdat de Anbo er bij mijn aantreden in 2005 slecht voorstond, had ik om hun advies gevraagd. We hadden schulden, een landelijk bestuur met vrijwilligers en een middeleeuws model waarmee lokale bestuurders invloed konden uitoefenen op landelijk beleid. Het advies was om tegoeden centraal te beheren en om lokale vrijwilligers op wat afstand te zetten van beleid.”

    Maar hoezo legt die woede een pijnlijke zaak bloot ? “Nou, 86 procent van onze leden is lid vanwege het ledenvoordeel. Zij komen bijna nooit. Sommige mensen die nu boos zijn hebben toen ja gezegd. Kennelijk hebben ze zich niet gerealiseerd wat het betekent. Die desinteresse, dat is pijnlijk.”

    Lees verder op trouw.nl

    © anp Liane den Haan, directeur-bestuurder Anbo:“Sommige mensen zitten alleen maar in de ledenraad om het beleid om zeep te helpen.”

    Doortje Briedé-Bultman