Svetlana Aleksijevitsj in polepositie voor Nobelprijs Literatuur (Cees Nooteboom op plaats 13)

  • Doortje Briedé

    De Wit-Russische onderzoeksjournaliste Svetlana Aleksijevitsj maakt volgens gokkantoor Ladbrokes het meeste kans op de Nobelprijs Literatuur die donderdagmiddag om 13u traditioneel wordt bekend gemaakt.

    Het is weer die tijd van het jaar: Nobelprijsweek. Donderdag wordt dus bekend gemaakt wie na de Franse schrijver Patrick Modiano verleden jaar straks als Nobelprijswinnaar Literatuur 2015 zomaar eventjes 855.000 euro mag bijschrijven op zijn - of waarschijnlijk haar - bankrekening. Gokkantoor Ladbrokes tipt op de 67-jarige Wit-Russische journaliste-schrijfster Svetlana Aleksijevitsj als winnares voor deze editie met 5/1. Op de tweede plaats staat de eeuwige Japanse kanshebber Haruki Murakami, samen met de Keniaanse auteur Ngugi Wa Thiong'o tegen 6/1.

    Elk jaar zijn het steeds weer dezelfde namen die rondzingen in het Nobelprijscircuit. En dat heeft alles te maken met de stemprocedure. Het selectiecomité gaf in februari van dit jaar de groslijst mee van 198 namen die in april werd uitgedund tot een longlist van maximaal 20 schrijvers. In mei volgde een shortlist van 5 gegadigden en daarmee gaat het comité dan aan de slag. Er worden leesverslagen opgemaakt en die worden vervolgens bediscussieerd om begin oktober tot de uiteindelijke winnaar te leiden.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kroniekschrijfster van het sovjetleven Alexijevitsj wint Nobelprijs Literatuur

    De Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj, winnares van de Nobelprijs Literatuur 2015, schreef indringende boeken over de oorlog in Afghanistan en de ramp in Tsjernobyl. Boeken die in haar eigen Wit-Rusland verboden zijn, omdat het portret van de ‘homo sovjeticus’ dat hieruit oprijst, de autoriteiten niet beviel.

    'Ik ben niet een vrouw van de pen, maar een vrouw van het oor', zei Svetlana Alexijevitsj (67) in 2013 tegen het Moskouse tijdschrift Afisha, over haar boek dat in Nederland dit voorjaar verscheen onder de titel ‘Het einde van de rode mens’. Hierin laat ze honderden getuigen aan het woord over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie. Schuldigen en hun slachtoffers, hardnekkige stalinisten en extreme individualisten, nietsnutten en dronkenlappen, worstelend op zoek naar een nieuwe identiteit. Een worsteling die nu al meer dan twintig jaren duurt.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Svetlana Aleksijevitsj wint Nobelprijs voor de Literatuur

    De Wit-Russische schrijver en journalist Svetlana Aleksijevitsj (67) is de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2015. Ze is daarmee de veertiende vrouw en de eerste Wit-Russische die de prijs in de wacht sleept sinds 1901. Opvallend: de laatste jaren gaat deze Nobelprijs steeds vaker naar een vrouw. 

    Volgens de jury kreeg Aleksijevitsj de prijs voor haar ‘meerstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd'. Ze is onder meer bekend van haar werk Het einde van de rode mens. Leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie, dat vorig jaar bij de Bezige Bij verscheen. Voor dit werk interviewde ze honderden getuigen die openhartig vertellen over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie.

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Harold Polis: ‘Aleksijevitsj is de erfgename van Tolstoj in de na-oorlogse tijd’

    De Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournaliste Svetlana Aleksijevitsj heeft de Nobelprijs Literatuur gewonnen. In het Nederlands verschenen van haar drie boeken. Vorig jaar kwam bij De Bezige Bij de meest recente uit: ‘Het einde van de rode mens’.

    De Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournaliste Svetlana Aleksijevitsj heeft de Nobelprijs Literatuur gewonnen. De 67-jarige Aleksijevitsj krijgt de prijs voor haar “polyfone schrijfsels, een monument voor lijden en moed in onze tijd”, zo luidt het. Aleksijevitsj volgt de Franse schrijver Patrick Modiano op.

    Harold Polis kocht Aleksijevitsj' vuistdikke orale geschiedenis over de val van het communistisch regime twee jaar geleden aan voor De Bezige Bij Antwerpen, waar hij toen nog uitgever was. Eind vorig jaar, rond zijn tumultueuze vertrek bij de uitgeverij, kwam het al uit. Hij is bijzonder opgetogen met de prijs. ‘Dit is de eerste en misschien wel enige keer in mijn carrière dat ik een Nobelprijswinnares heb herontdekt vóórdat ze de prijs krijg. Dat is fantastisch.’

    Lees verder op knack.be

    Svetlana Alexievitch © Reuters

    Doortje Briedé-Bultman