Begin 20ste eeuw, Groot-Brittannië. Stemrecht voor vrouwen was er niet, tot ongenoegen van een beweging die zichzelf de ‘suffragettes’ noemden, afgeleid van het Engelse woord voor stemrecht ‘suffrage’. Onder het motto ‘Geen woorden maar daden’ streden ze voor vrouwenkiesrecht. Eén van hen was Edith Margaret Garrud (1872-1971), ‘the suffragette that knew jiu-jitsu’.
Een vreemde Japanse vechtkunst
Edith Margaret Williams werd in 1872 geboren in Bath, Zuid-West Engeland. In haar kindertijd verhuisde Edith naar Londen waar ze in 1893 trouwde met William Garrud. In Londen werd haar belangstelling voor jiu-jitsu voor het eerst gewekt. Samen met haar man William bezocht Edith in 1899 een jiujitsuvoorstelling in Leicester Square. Na het zien van de voorstelling was Edith zó onder de indruk van de verdedigingssport dat ze met haar man lessen nam bij Sadakazu Uyenishi, één van de eerste Japanse instructeurs die lessen gaf buiten Japan.
Een heldin op het witte doek
Edith had al snel de smaak te pakken: toen Uyenishi weer terug naar Japan ging, startte zij met het geven van instructies aan de zelfverdedigingsschool. In 1907 speelde Edith zelfs in een film – ’Jiu-Jitsu Downs the Footpads’ – waarin zij haar twee belagers op effectieve wijze van zich af vocht.
De suffragettebeweging
De suffragettebeweging begon oorspronkelijk in 1897 toen Millicent Fawcett de National Union of Women’s Suffrage oprichtte. Fawcett wilde haar opponenten op een vreedzame manier overtuigen van het idee van vrouwenstemrecht. Parlementsleden waren echter niet overtuigd van Fawcett’s argumenten. In 1903 gooiden Emmeline, Christabel en Sylvia Pankhurst het over een radicalere boeg. Zij richtten de Women’s Social and Political Union op. De suffragettes waren geboren.
Lees verder op isgeschiedenis.nl