Beatrix Ruf: 'We hebben de kunstenaar aan onze kant staan'

  • Doortje Briedé

    Beatrix Ruf. © anp

    Deze week begon Beatrix Ruf (54) als de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Ze hing op haar eerste dag meteen haar eerste aankoop op. ‘We hebben de kunstenaar aan onze kant staan.’

    Het kantoor van Beatrix Ruf, de nieuwe directeur, boven in de nieuwbouw van haar Stedelijk Museum, heeft uitzicht op de buren van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Veel raam, weinig muur. Er kan misschien net een dingetje naast een kast hangen. 

    Ze trekt een gezicht waarvan valt af te lezen dat dat haar ook al is opgevallen. ‘Imagination!’ zegt ze; die kunst hangt ze dan maar in haar verbeelding op. De voertaal is Engels op haar eerste werkdag, toevallig ook de eerste echte herfstdag.

    Ruf is een Duitse, afkomstig van de Kunsthalle Zürich, een in omvang bescheiden instituut met een grote naam in de internationale kunstwereld. Toen het Stedelijk Ruf aankondigde als de opvolger van de Amerikaanse Ann Goldstein, kon meteen worden vastgesteld dat ze op de zevende plaats stond in de prestigieuze Kunst Power Top 100. Op de nieuwe lijst staat ze op de zeventiende plek, kennelijk in afwachting van haar avonturen in het Stedelijk. De verwachtingen zijn hooggespannen.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Beatrix Ruf ontvangt Aggie Award

    Ze gaf menig jong kunstenaar een eerste museale tentoonstelling, heeft oog voor het experimentele en is daarmee van belang geweest voor vele carrières. Voor haar buitengewone bijdrage aan de kunst ontvangt Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, de Aggie Award.

    Met haar korte zwarte haar en meestal zwarte kleding lijkt Ruf bijna een levend kunstwerk in haar eigen Stedelijk Museum. De van oorsprong Duitse studeerde Psychologie, Etnologie en Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Zürich en dans aan het conservatorium van Wenen.

    Lees verder op opzij.nl

    Beeld: Robin de Puy

    Doortje Briedé-Bultman