Japanse krant: troostmeisjes geen seksslaven

  • Doortje Briedé

    Oud-troostmeisje tijdens een bijeenkomst in 2001 ANP

    De grootste krant van Japan biedt excuses aan omdat troostmeisjes uit de Tweede Wereldoorlog in artikelen seksslaven zijn genoemd. De Yomiuri Shimbun zegt dat er helemaal geen bewijs is dat de vrouwen tot prostitutie werden gedwongen. 

    De conservatieve krant ‘rectificeert’ 85 artikelen waarin de term seksslaaf volgens de redactie verkeerd wordt gebruikt. Het gaat om artikelen die tussen februari 1992 en januari vorig jaar verschenen in de Engelstalige editie van de krant. 

    De krant publiceerde de excuses vandaag online en in de gedrukte versie van de krant. In het krantenarchief zullen de artikelen worden voorzien van een voetnoot met de rectificatie.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Japanse historici: vertel de waarheid over de troostmeisjes

    Duizenden historici in Japan roepen hun landgenoten op om de waarheid onder ogen te zien over de geschiedenis van de ‘troostmeisjes’. Troostmeisjes is de aanduiding voor vrouwen uit Korea, China en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. Dat gebeurde in kampen van het Japanse leger. Veel Japanse politici en media houden vol dat er geen bewijs is dat er sprake was van dwang.

    De historici zijn het daar niet mee eens. Volgens hen betekent het vasthouden aan dit “onverantwoordelijke” standpunt dat Japan de boodschap de wereld in zendt dat het land de mensenrechten niet respecteert, schrijven ze in een gisteren gepubliceerd manifest.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Japanse troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog

    Historici in Japan roepen de Japanse bevolking op om het seksuele geweld door Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog onder ogen te zien. Duizenden meisjes uit China, Korea en Nederlands-Indië werden gedwongen om in Japanse kampen aan de slag te gaan als ‘troostmeisje’. In deze kampen hadden de troostmeisjes gedwongen seks met Japanse militairen.

    De Japanse praktijken rond gedwongen prostitutie troffen naar schatting 200.000 vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Deze vrouwen werden ontvoerd uit door Japan bezette gebieden als China, de Filipijnen, Korea en Nederlands-Indië. Uit Nederlands-Indië werden mogelijk 30.000 meisjes ontvoerd.

    Soms werd hen verteld dat zij voor gewonde militairen moesten zorgen en dat zij daarvoor een goede financiële beloning zouden ontvangen, maar eenmaal aangekomen bleken er hele andere bedoelingen te zijn. Zij werden gedwongen een document van ‘vrijwillige prostitutie’ te ondertekenen.

    Lees verder op isgeschiedenis.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ook dwangprostitutie in Jappenkamp

    Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (maart 1942 tot augustus 1945) zijn vrouwen ook in de interneringskampen gedwongen tot prostitutie. Dat blijkt uit gesprekken met nabestaanden.

    De term ‘dwangprostitutie’ is tot nu toe meestal gebruikt voor blanke Nederlandse meisjes en vrouwen die vanuit de kampen naar militaire bordelen werden overgebracht. De situatie in de kampen is altijd onderbelicht gebleven.

    Hoe die situatie was, blijkt uit persoonlijke getuigenissen. In Moentilan op Midden-Java werden vrouwen en kinderen geïnterneerd in de gebouwen van het Xaveriuscollege van de Jezuïeten. Een aantal vrouwen werd er weggehaald en naar bordelen in Malang gebracht. Daar bleef het niet bij, zegt Thea Bisenberger-van der Wal, woonachtig in Canada: ‘Mijn moeder en haar zuster zijn regelmatig door de Jappen in de kerk verkracht.’

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman