Kroes moet start-ups naar Nederland halen

  • Doortje Briedé

    Kroes wordt ‘special envoy’ om start-ups naar Nederland te halen ANP

    Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes gaat zich de komende anderhalf jaar inspannen om start-up-bedrijfjes naar Nederland te halen. Het is de bedoeling dat zij Nederland op de kaart zet als dé Europese vestigingsplaats voor start-ups. 

    De benoeming van Kroes tot ‘special envoy’ is bekendgemaakt door minister Kamp van Economische Zaken. Vanwege haar ervaring en uitstraling ziet Kamp in Kroes de ideale persoon voor de nieuwe functie: “Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie start-ups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hoe wordt Nederland het start-up-mekka van Europa?

    Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes wordt de speciale ambassadeur voor start-ups. Komend anderhalf jaar moet zij van Nederland de verzamelplaats voor startende bedrijven maken. Hoe werkt dat?

    Er zijn drie zaken waar ze aan moet werken, blijkt uit mijn rondje langs deskundigen. Ten eerste draait het allemaal om geld. Het is voor start-ups heel moeilijk om aan investeerders te komen, vertelt lector Innovatie Frans Nauta. “We hebben een gebrek aan risicovolle investeerders, vooral bij hele vroege start-ups. Dan zijn er nog geen klanten, er is marktrisico en vaak nog een beetje technologierisico. Daar kun je bijna geen investeerder voor vinden.”

    Daar zijn alle deskundigen het over eens: er zouden meer business angels moeten komen. Dat risicovol investeren moet je dus aantrekkelijker maken, vooral voor particulieren en familiebedrijven, zegt investeerder Don Ginsel. “Het investeren in start-ups heeft een hoog hobbymatig karakter. De overheid kan een belangrijke rol spelen om dat én beter onder de aandacht te brengen én te zorgen dat de pijn verzacht wordt mocht een project niet slagen.”

    Lees verder op bnr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Neelie Kroes wordt start-up ambassadeur

    Voormalig Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes gaat als ‘special envoy’ de internationale positie van Nederlandse start-ups versterken en innovatieve buitenlandse starters overtuigen om zich boven de Moerdijk te komen vestigen.

    De ‘special envoy’ (een nieuwe titel die gecreëerd werd voor Kroes en die de VVD-politica 1,5 jaar zal dragen) geeft leiding aan het nieuwe StartupDelta-project van de Nederlandse overheid. Het is de bedoeling dat overheden, kennisinstellingen, start-ups, financiers en bedrijven met elkaar samenwerken in het kader van dit initiatief.

    Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zorgt voor de randvoorwaarden zoals financiering en een nieuwe ‘toelatingsregeling’ voor ambitieuze start-ups van buiten Europa. “Wie al een bedrijf heeft opgericht, kan zich daarmee makkelijker vestigen in Nederland”, klinkt het.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Neelie Kroes gaat zich inzetten voor startende bedrijven

    Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes gaat zich de komende tijd inzetten voor de promotie van Nederland voor startende bedrijven. Kroes zal proberen om buitenlandse bedrijven te overtuigen zich in Nederland te vestigen.

    Neelie Kroes was tot voor kort Eurocommissaris van de Digitale Agenda, een post die inmiddels omgedoopt is tot Digitale Economie en Samenleving en ingevuld wordt door de Duitser Günther Oettinger. Kroes heeft haar taak de afgelopen jaren met verve uitgevoerd en kon na het aflopen van haar termijn op zoek naar een nieuwe uitdaging.

    Lees verder op techzine.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Neelie Kroes wil soepelere wetten voor startups

    Neelie Kroes wil startups in Nederland verder helpen. Ze gaat daarom de komende tijd flink lobbyen in Den Haag met de hoop dat enkele wetten aangepast kunnen worden. Dit doet ze als ambassadeur van StartupDelta, een instantie die zich inzet voor de belangen van startende ondernemers.

    StartupDelta wordt geleid door Sigrid Johannisse, niet toevallig de voormalige adviseur van Kroes. De twee stuurden gisteren volgens NRC Q een tussentijds rapport van hun voortgang naar de premier en naar de minister van Economische Zaken. Kroes wil in ieder geval dat er drie belangrijke dingen veranderen.

    Ten eerste zou het faillissementsrecht aangepast moeten worden. “Als een ondernemer hier op zijn bek gaat, dan heeft hij een stempel op zijn voorhoofd. In de VS is dat anders. Daar wordt een ondernemer die nooit fouten heeft gemaakt, gezien als iemand die blijkbaar niet genoeg risico’s heeft genomen. Falen hoort bij start-ups. Het is niet zo van: ‘ik heb een goed idee, zet de champagne maar klaar’”, zo zegt ze.

    En die Nederlandse houding ten opzichte van falende ondernemers zit volgens haar ingebakken in de wetgeving. Nu is het zo dat je ongeveer anderhalf jaar vastzit aan de gevolgen van een faillissement. In andere landen is dat korter, zo meent ze. Naast een kortere termijn van de faillissements-afhandeling wil ze ook dat het minder moeilijk wordt om na een faillissement een lening af te sluiten.

    Lees verder en bekijk video op ondernemeneninternet

    Doortje Briedé-Bultman